Onsdag 4.november 2015 inviterte Kolsås Inner Wheel Klubb Board Director Sissel Høihjelle Michelsen og legatmedlem i Rømcke´s stiftelse, Birgitte Leisner Bjerkely til klubbkveld. Formålet med møtet var var å takke legatstyret og gi et innblikk i hva den generøse gaven har gått til, – samtidig som Sissel orienterte oss om Fistula og internasjonale prosjekter de siste 10 årene.
President Astrid Øverland innledet om legatgaven til vårt Fistula prosjekt. En tilfeldighet gjorde at vårt medlem, Viffen Arnet, fikk høre om distriktslege Christian Rømckes familie legat som skulle avvikles. Styret i legatet synes at vårt Fistula prosjekt måtte være i legatstifterens ånd og i 2012 ble det bevilget kr. 60.000 til IW´s Fistula prosjekt.
Sissel nevnte i sitt foredrag at i januar 2006 var IW Norge i gang og på høsten samme år dro hun og Sidsel Bakken avgårde for å besøke prosjektet i Begi-Gidami-synoden helt vest mot Sudan. Da hadde allerede Western Synode i Bodji også begynt å bistå kvinner med fødselskader i sitt bispedømme. Slik fikk de møte begge. Sissel mener at de fleste kvinner kan sette seg inn i problemene og følelsene som slike utsatte kvinner har. Derfor mener hun også at vi har truffet en nerve hos oss selv med vårt IW Norge prosjekt.
Videre opplyser hun at i 2009 var vårt opprinnelige TV-prosjekt (innsamlingen DRØMMEFANGER) over, men da hadde IW Norge i flere år hatt egen innsamling for å fortsette det gode arbeidet sammen med Det Norske Misjonselskap og Mekane Yesu i Etiopia. Abeidet ble utvidet. IW Norge har sørget for utdannelse for fire jordmødre. Disse pengene, kr. 60.000, kom godt med i sluttføringen av denne utdannelsen. Vi takker på det varmeste både Birgitte og Viffen.
I fjor hadde IW Norge avstemming om nytt internasjonalt prosjekt. Etiopia og Fistula vant med overveldende flertall. Dette har blitt litt annerledes enn de forrige, for det er de fistula-opererte kvinner som skal gi info til fødende og få dem på sykehus til trygge fødsler. Disse kvinnene skal også hjelpes til et selvstendig liv med bl.a. økonomisk hjelp for å sette i gang eget arbeid.
Blånildalen er det geografiske området for dette prosjektet. Kvinner har tradisjon for å føde alene ute i skogen. Dessuten har de den laveste utdanningen av alle kvinner i Etiopia, forteller Sissel.
Så kjære Inner Wheel venninner, her har vi mye å utrette! Jeg ser fram til å lese alt RISO Grete skriver om fra sitt besøk i Blånildalen. Her vil vi få rykende fersk informasjon!
Kolsås, 9. november 2015
Astrid Øverland.